Monday, September 3, 2012

Eleh Sentap Pulak



selamat hari raya! selamat hari raya! haha dah raya keberapa baru nak wish. wtv. oh ye, dalam bulan Syawal ni.. banyak invitation untuk open house kan.. banyak jugak yang aku pergi. and biasalah, mesti akan terjumpa kawan kawan sekolah, kawan lama, yang otomatik bertukar jadi reunion kat rumah orang. seronok jumpa kawan lama. bahan membahan, ungkit mengungkit.. tapi ada gak part yang tak best tu.. ejek mengejek. euww. kalau bahan cara baik, and kalau ada elemen humor takpe tau. rasa cam eh kurang ajar, tapi boleh gelak gelak lagi. tapiiii  ini type bahan yang SUPER RUDE yang boleh buat mood nak bunuh orang automatically ON.

kat sini aku bukan nak cerita aku kena bahan ke apa. ada yang kawan aku kena tapi aku as pendengar ni pun rasa cam tak puas hati. kenapa nak bahan sebegitu rupa sampai memalukan dan mengaibkan orang.. well, kita ni semua dah besar kot. kalau nak gurau, gurau jelah... tapi bahasa, ayat, mesti kena jaga. jangan cakap ikut sedap mulut aja. silap haribulan makan pakai straw kau karang. haa takut tak. haha

yang aku dah perasan sekian lama, orang yang pendiam.. tak semestinya tak kurang ajar. orang yang lembut, tak semestinya cakap tak pedas. kadang, orang macam ni la lagi tak reti jaga hati orang. aduh jangan anti social sangat boleh? kawan dengan ramai orang lagiii, pastu belajar soft skill dan hormat orang, ok? sebelum cakap, fikir dulu. jangan jadikan perhiasan otak awak tu.

ni satu nasihat la, kalau tak rapat dengan someone, tak usahle bergurau kasar. sebabnya, tak semua orang boleh terima gurauan kasar ni. kalau kawan rapat, lain ceritanya. yang mana tak rapat pulak, jangan la perasan rapat dengan seseorang untuk selambanya korang fire dia dengan kata kata kesat dari mulut longkang korang tu. berbau, tahu?  jangan hanya badan je besar tapi otak dan hati kecik. matangkanlah diri tu sikit. sebelum suruh orang lain jadi matang, ada paham? heh heh. eleh sentap pulak.


oh btw, did you notice any difference? hehe. :) selamat hari raya



10 comments:

Eka_Amin said...

Agreed. Bahasa tu penting. Kita bukan hidup sorang-sorang. Apa differentnya? xnmpak pon. =p

fizamanan said...

besar maknanya.hikhik

bella lim said...

eka ; haha differencenya tu.. kena tengok sndiri haha

bella lim said...

fiza ; gitewwww

pepol said...

setuju part org yg diam kadang2 lagi kurang ajar

safina.razak said...

twngok gambar je. ayuuuuu belluuuu :DD

btw, can't agree more. org macam tu lain kali jgn ajak. ahaa. tak pun, before tu pesan awal², jgn celupar sangat. like my sis always did to me :P

hazirahahmadrazi said...

rambut ? curl? hehe * k tak tau apa diff.

Lizzie Yasmin said...

Lambut baru... betul kan.. hehehe

Mila Ahmad said...

makin ayu oke fine !

syarahyusof said...

whooops. org pendiam kdg2 saje nak gempakkan suasana. dia pun nak rasa "visible". that's why TERkeluar ayat longkang. see? kan dah over "visible" dah. keke.

*terlajak perahu boleh diundur,
terlajak kata? -femes kat blog kau. HAHA. :P