Monday, May 23, 2011

sangat TAK COOL babe

okay, im not a trendsetter, not a perfect person as well.
sekadar pengkritik bebas yang ada mata dan ada akal untuk memberi pendapat.
this is for all the girls out there, 10 things that is sangat TAK COOL.
ready? okay, GO!


1. overdone makeup

kesiannya jadi perempuan.. kita punyalah ambil masa dekat sejam sebelum pergi class or dating untuk bersiap. punyalah menyental segala jenis cream, foundation, bedak asas, bedak tak asas, haa bedak kurang berasas,semua kita sental hanya untuk nampak cantik. dengan eyeshadow bukan main meriah warna, blusher buat pipi dah tersembol keluar, dengan eyeliner tajam hujung macam opera singer. awak rasa awak cantik ke pakai makeup tebal tebal? bak kata orang putih, less is more. kebanyakan orang lebih menghargai natural beauty :) makeup sampai muka dah jadi macam topeng, sangat TAK COOL babe. buang masa je makeup tebal, kau ingat orang pandang kau?


2. tracksuit cerut dengan kasut ketak ketuk.

haaa.. korang tau tak tracksuit cerut? kasut ketak ketuk? kalau taktau meh i cerita. aku selalu tengok perempuan pakai tracksuit. lagi lagi kat kolej atau sekolah. sebab jeans diharamkan. dan mereka taktau kewujudan corduroy and cargo pants. tapi.. tracksuit pilihan mereka adalah yang bercerut di bawah. OMG. sangat TAK COOL babe. itu takpe lagi, dipadankan pulak dengan kasut ketak ketuk yang macam standard makcik makcik umur 45 and above pakai. satu lagi, aku cukup tak suka tengok perempuan pakai selipar tinggi. it is sooo not in fashion dah cik adik. lagi lagi dengan tracksuit? buat susah je jalan terjongket jongket macam kuda tonggek. keselesaan lagi penting kan?


1-makeup, amboi?
2- tudung bawal lagi cantik kan? elleh
3 - melalak je kerja, boring aku
4- seluar cerut & kasut ketak ketuk
5- smoking eh bukan shisha



3. smoking

hahaha. smoking ye, baybeh. kalau kita smoking, apa kita dapat? lelaki yang smoking pun bukan suka perempuan smoking. sebabnya nampak tidak sopan plus hilang keayuan perempuan tu. ceyy cakap orang. :"> para lelaki juga bersetuju bahawasanya merokok dan shisha adalah dua perkara berbeza sebab shisha tarafnya rendah sikit. so whoever thinks that smoking is hot, well you should think again. sebab merokok merosakkan paru paru, menambahkan bilangan jerawat dan merosakkan personality adalah sangat TAK COOL babe.


4. tak ada cermin kat rumah

jangan keliru. perkara yang tak cool bukan tak ada cermin tapi sebaliknya tidak bercermin. semua perempuan i bet mesti ada dan suka tengok cermin. tak bercermin tu, contohnya, pakai apa je ikut suka hati. konon konon ikut trend tapi tak sedor rupa awak tu macam mana. zaman sekarang perempuan bertudung pakai bukan main banyak fashion, tapi padankan jugak dengan muka. tudung express yang orang suka tu, kalau muka lawa pakai takpe. cantik, nampak kemas. tapi kalau muka dah bulat, pakai lagi tudung tu, lelaki panggil korang "donut" kalau nak tau. shawl pun sama. ikut jugak laa, sesuai ngan muka atau kureng. kalau dah sedar peha gemok macam sumo, jangan gatal pakai skinny atau legging. kalau tak, orang sekeliling pun tak sanggup nak tengok sebab benda tu memang sangat TAK COOL babe.


5. sexayyyy

lelaki memang gatal. tak dapat nak deny lagi. tapiiiii... bukan semua lelaki suka tengok perempuan sexy. kalau sexy sikit takpelah. ini pakai baju tak cukup kain sampaikan seluar dah ala ala spender, nak tunjuk kat siapa babe? ke nak tiru superman pakai spender kat luar? haha. perempuan janganlah social sangat. walaupun gua agak social, tapi ada beberapa perkara cukup gua jaga. nak minum benda mabuk mabuk buat apa kalau Vanilla Coke dah cukup AWESOME? nak peluk semua lelaki buat apa kalau mak korang pun korang tak peluk? okay. aku dah teremosi. ini bukan subject pendidikan islam dan moral ye. maaf. walaupun aku freehair, tapi aku rasa tak pernah lagi aku pakai sexy gila babs. sangat TAK COOL babe.


6. narrow minded

"apalah benda ni pun nak kecoh. kampung betul!"sorry ye. aku bukan maksudkan orang kampung. cuma pemikiran sempit kita relatekan dengan typical malay yang kekampungan. benda kecik nak kecoh lebih. ek eleh tak open minded langsung. kenapa korang suka ambik tau
pasal orang padahal orang tu takde usik bontot lu orang pun. aku pernah kena masa kat kolej. padahal haram habuk pun aku tak kenal orang lain kecuali yang bertegur sapa and roommate aku. tapi.. sampaikan kawan kuliah, kawan sekolah lama, kawan satu blok dengan roommate aku pun busy body. apa nak buat. diorang sibuk tanya

" bella tu dulu kat sekolah pandai tak? "

" bella tu ada boyfriend tak? handsome tak? "

" bella, pasal kau kuat mencarut, sampai CLUSTER C dah tau." padahal aku duduk cluster A.

" haa tu lah Bella, mix Jepun tu. " sumpah kelakar. sejak bila weh?

aku rasa tak ada faedah pun kalau korang tau pasal aku. tak menarik pun. and one more thing, tak semestinya kalau perempuan tu kawan ngan ramai lelaki, dia tu social. ini orang speaking sikit dah kena label 'minah perasan mat saleh'. adoii. takkan jalan berdua dengan lelaki dah kena label couple? sangat TAK COOL la babe pemikiran lu.


7. emo

aku paling menyampah orang yang kepala angin. kejap okay, kejap tak. tak tau bila nak tegur dia doh. tadi elok bergelak ketawa ngan kita, tetiba je dah senyap tarik muka. kau apahal wehhh? aku tarik rambut kau baru tau. kalau angin gila kau datang, at least bagi la amaran kecemasan kat kawan kawan. ikutkan sangat kepala kau tu, baguslah. nanti lagi menyampah orang nak kawan. chill sudah, jangan nak kerut sangat sebab perangai busuk tu memang sangat TAK COOL babe.


8. lembik/ penakut / too dependent

bencinyaaaa dengan perempuan lembik. okay, kau takut hantu? aku pun cuak! kau takut kucing? aku pun geli dengan kucing tak mandi. tapii... janganlah sampai menangis, menunjukkan sangat kelemahan diri. sampai bila kau taknak overcome takut kau? aku pun takut gila ngan lipas. be positive, fikir je binatang tu takkan pergi pada kita. okay, satu lagi dont be too dependent. belajar sikit berdikari, bella. HOK ALOH. apahal aku pulak yang kena? aku dah tau gosok baju okay walaupun tangan melecur. :D berdikarilah. tak payahlah orang jerit makan ubat baru nak makan. sendiri sakit, sendiri cure la. tak payah orang tolong buang belalang yang hinggap kat bahu. tak payah menangis mintak orang protect kalau kena nganjing ngan lelaki kurang ajar. MAKI HAMUN je diorang. insyaAllah diorang tak buat lagi. menangis tu sangat TAK COOL babe.


tengok aku gelak sampai tertonggeng

9. cover ayu doplohpatjam & hipokrit

tengah kawan lelaki kita buat lawak paling bodoh kelakar dalam sejarah, kita tengok kawan perempuan kita "hihihi.. kelakar la kau ni Jai.." sambil tutup mulut, kaki kepit, tangan letak atas peha. sedangkan kita ni punyalah gelak sampai tergolek jatuh kerusi. o.O kenapa kawan aku macam kena sampuk jin sopan? IMPOSSIBLE! padahal selalunya kentut bunyik motorboat. sendawa macam shrek. -.- bebulunyaaaaa dengan perempuan yang suka cover ni. tak malu ke jadi hipokrit? antara yahudi dengan orang hipokrit, aku lagi benci orang HIPOKRIT sebab dia boleh menjurus ke arah munafiq. BERDARAH telinga aku dengar dia kipas sana sini sebab nak disayangi. "wahh cantiknya kau harini Bedah. nampak berseri gila". padahal Bedah dah 80 kali pakai baju tu. mana serinya pun aku tak nampak. seram adalah sebab Bedah tu macam bigshow. sekali lagi aku menjadi orang busuk sebab tak suka kipas dan bersifat JUJUR. memang aku sangat TAK COOL babe pun.


10. mencarut

yeayy mencarut tangga terbawah. :') okay ni blog aku. suka hati aku lah nak rating nombor berapa. mencarut yang melibatkan benda lucah serious gua tak usik. and Alhamdulillah, aku dah kurang mencarut. azam tahun ni. hahaha. perempuan, kalau bercakap kasar dan perangai kurang sopan, wehh serious wehhh sangatlah TAK COOL babi. eh tersasul! sangat tak cool babe! jangan lupa manners yang mak ayah dah ajar. bukan orang kasar tak tahu manners dan bukan semua perempuan lembut tahu beradab. jangan kentut depan orang. jangan sendawa kuat. jangan kutuk kawan perempuan depan lelaki. jangan kata kawan dah gemok walhal memang dia dah gemok. jaga hati orang, jangan ikut sedap mulut je cakap. jangan kata orang gila kuasa kalau dah sah kau pemalas. :D


okay.. sekian.
niat di hati gua nak buat short post. tapi nak buat camana kalau
tangan ni gatal nak menaip je apa yang muncul di kepala.
maaf kalau ada yang terasa, serious gua tak tembak sape sape
gua cakap kepada umum. kalau tak setuju, lu orang tumbuklah dinding.
baru COOL
terima kasih :D

39 comments:

Khai said...

Wohoho. berdekad jugak aku berjaya habiskan entry ko nih bella.

totally agree sume yang kat atas.

dulu aku addict belog akak ko. sekarang dgn belog ko aku dah ter addict.


p/s: btw, u more beautiful than your sis, just my opinion :)

Marya Hana . said...

gudjob, aku suka entry kau yg ni..
keep it up.

Liyana Aziz said...

holaaahh, part lain setuju tapi masalahnya dengan kucing memang x leh blah.. pap sekali kat muka.. agagagag.. sedang programkan balik otak ni tentang kucing.. bhahahahha

aniswany said...

wahh betol2 sangat tak cool semua tuh babe =)

*dtg dr belog akak kamu =) adek beradek yg sgt comel

bella lim said...

khai ; bhahaha terharu betul. terima kaseyy. :')

ohh pasal cantik tu.. yeke? haha takdelah. dia lagi cantik kot. *tangan didada mata ke atas*

bella lim said...

Marya ; HAHAHA. bajet kau sifu la? okay tenkiu.

bella lim said...

Liyana ; hahaa. aku pun tak berapa suka kucing. sebab kawan pernah tarik baju aku + jerit + menangis time kat cafe sebab kucing dan membuat aku rasa maluuuuuu sangat. ahaha

bella lim said...

anis ; haha thankss. comel? mana ada. biasa je. hehe

CutieIntan said...

entri yang best...nice

Amirrah Zawani said...

smoking memang tak cool..
kalo lelaki ok lagi lah.. kalo pompuan, rasa menyampah gila tgk.. erkk =_=

bella lim said...

Intan ; haha thankssss sistah

bella lim said...

amirrah ; yupp. kalau perempuan memang tak manis la kan.

kura said...

1."eyeliner tajam hujung macam opera singer" LIKE.
2."terjongket jongket macam kuda tonggek" LIKE.
3."ceyy cakap orang" hoi. kau smoke gak ke hape? haha...
4."-"
5."lelaki memang gatal. tak dapat nak deny lagi. tapiiiii... " TAPI KURAKURA TAK GATAL SEBAB DIA BINATANG. haha..


Ok. nnt komen lg. haha.. nice entry!

bella lim said...

1. trend dohh. trend. HAHAH
2. benda betul kan. hahaha
3. mana ada aku smoking. aku shisha je lah. hahaha
4. kau mengaku kau binatang? hahaha

thankss kawan baru!

kura said...

1. Ceyy. trend dodolll. menyampehh! Eh. hahaha..
2. mmg betul, klu xbetul. xda la tertaip dlm blog kau kan -,,-
3. shisha tu smoke, smoke tu asap. asap tu rokok. rokok tu shisha. *noleh terima tak formula aku ni? hahaha..
5.hoi. aku bukan binatanggg. aku just sebelahkan binatang je. kira mcm wakil la. wakil wakil. haha..

bella lim said...

3. mana bolehhh! shisha doesnt cause addiction macam cigarette. so tak sama tak samaaaa! shisha ada flavour, sedapp. hahaha

5. wakil kau kura kura? ek eleh. aku hantar jigglypuff je weh. ahaha

kura said...

3. okey la kau menang.
5. okey la kau menang lg.

aku xda idea nk merepek sebab belum dinner lg. Nnt aku singgah lg beb. hahaha..

Shurazirah Sukhur said...

sempoi babe entry ni..COOL!i loike..:D

bella lim said...

@ KURA ; bhahhaa. tau pun takut. hehehe. okayy

bella lim said...

SHURAZIRAH ; haha thank you babeee

kura said...

ok.
(budget sentapp.)

Huahuaa

ezzahamizah said...

aku tak habes bace lagi blog kau ni. panjang sangat. naengkali je la aku bace ye. hhahaha :D

bella lim said...

hahaha. bongok. pemalas betul kau ni.

Ashraf Jalil said...

bella penah kentut depan org ramai..kan?

bella lim said...

haah, pernah. pertandingan kentut siapa paling unique. haha

eyjalukman said...

haha menarik btol entry ;)

bella lim said...

thanksss :)

zulhaidi said...

sedap entry nem~~~

i like!!!

www.dunialandax.com said...

tapi kan,,aku slalu kene cop gay bila aku cakap aku tak isap rokok,vavi gile rasanya..

orang emo?aku cukup benci..sikit2 emo,sikit2 emo..kadang lelaki pun ley datang period..ape le punye manusia..huhu,,memang tak lah nak berkawan dengan orang happy go laki cam gua ni,,

bella lim said...

zul ; sedap? cukup manis? masam? ahah

bella lim said...

landak ; betul betul. tapi aku emo kot. -.- cis kau!

www.dunialandax.com said...

@bella : HAHA..kira ko ni salah satu musuh aku la aek sebab slalu emo!
BELLA GEMOK! (saja nak bagi kau EMO! harhar)

bella lim said...

takpe, gua gemok pun janji gua bahagia. HAHHAHA

El said...

thumbs upp :)

bella lim said...

how many thumbs? hahahha

Annis Elisya said...

cool gile entry akak nie!suke. :)

bella lim said...

hihik. thanks dik. :D (alaa rasa tua dah ) hhahaha

Anonymous said...


cubalah husnuzon sikit, beprasangka baik ..
maybe yg makeup tebal2 tu dia nak jd lawa cantik macam kau kot ? yerlah tak semua perempuan dalam dunia ni dikurniakan natural beauty macam awak ..
yg part pakai trackshuit tu, kalau awak usha kedai2 baju *yerlah orang berada macam awak mana layan kan kedai murah* biasa seluar track macam tu yg paling murah . husnuzon la sikit maybe dia takde duit nak beli seluar mahal ,plus maybe kasut ketak ketuk dia tu kasut mak dia . dia tak berkemampuan nak beli kasut setiap minngu kat time square macam awak ..

cubala berfikir jauh sikit,berprasangka baik,tak semua orang bernasib baik macam awak ..

*benda ni terkena kat batang hidung aku jugak sebenarnya,takpe aku faham .. orang yang hidup senang memang senang lenang putar apa yg dia nak kata*

salam

bella lim said...

kalau awak pun husnuzon, awak pun mesti dpt faham yg saya menegur, bukan menghina. konon kata kalau org kurang berkemampuan. jd kenapa nak makeup tebal? sebab tak cantik? kalau makeup pun masih tak cantik. jadi kenapa susah susah. jgn main bash aja. pikir la sudut positive teguran saya jgk. husnuzon ye, husnuzonnnnn :)

btw, senang lenang atau tak tu rezeki.. awak jgn suka suka fitnah org hny sbb awak nak lepaskan marah.